Om Pamoja
Pamoja, tillsammans på swahili.
20 år i östra Afrika är för långt tid för att inte dela med sig av den gemenskap jag har fått vara en del av. Därför driver jag Pamoja. På Pamoja finns det schysst hantverk från några delar av Afrika; Kenya, Tanzania, Kamerun, Nigeria, Zimbabwe, Sydafrika... Och fokus är hållbarhet, återbruk och kulturarv.
De hantverkare som jag samarbetar med har jag lärt känna i Kenya. Många är kenyaner. Som John, som alltid graverade barnens vandringspokaler. Som jag efter några år upptäckte även kunde gravera de mest underbara glasprodukter på gamla öl och vinflaskor. Eller mama Margaret som är långt över 80 år och kom till stallet och gärna ville pärlbrodera ett pannband, spegel eller något annat.
Andra hantverkare var i Kenya för att hitta en marknad för sina produkter. Peter från Zimbabwe, till exempel, sålde återbruksskulpturer i Nairobi. Jag trodde länge att han var kenyan. Mitt söndagsnöje var att åka in till centrala Nairobi, när trafiken var lugnare, för att hänga med västafrikanska hantverkare och kika på deras skatter. Att titta på gamla pärlor från byteshandeln var min favorit.
Jag har en bakgrund i Afrika men också i Uppsala. Samt några år i Frankrike och ett underbart halvår i Sydamerika. Världen är underbar!
Min ambition är att dela med mig av det jag har fått från mina år i Kenya, Uganda och Tanzania. Samtidigt vill jag hitta en ny marknad för de hantverkare jag har lärt känna och jag hyser stor respekt för. Jag har själv en bakgrund som agronom och älskar landbygdsutveckling. Att arbeta med och försöka lyfta hantverkare på småskalig nivå tangerar landsbygdsutveckling. Gränsen är hårfin. Jag har också studerat fotografi och har fotograferat hantverkare och andra marginaliserade personer i östra Afrika. Social fotografi är ett av det mest stimulerande jag kan tänka mig. Nu vill jag använda mitt hantverk för att lyfta de hantverkare jag samarbetar med. Jag använder min bakgrund för storytelling för att närma mig och förstå hantverkarna ännu mer och även själva hantverksprocessen.
Kom in och känn gemenskap med hantverkarna och mig. Kom in för lite slow shopping. Vare sig det är i butiken, ett 1200-talsvalv på S:t Erik torg i Uppsala, Instagram, Facebook, hemsidan, en mässa, en marknad eller en sommarbutik i Tällberg!
Jag fokuserar på att jobba direkt med hantverkarna, eller gruppen av hantverkare och utan mellanhänder. Sedan ger jag en procent av det jag får in till tre organisationer; Act Svenska Kyrkan, War Child och Vi skogen. Vill någon kund betala mer än köpesumman går dricksen direkt till hantverkarna.
Den här affären dedikerar jag till de hantverkare som låter mig var en del av deras vardag.
Tuko Pamoja!